dimecres, 6 de gener del 2016

Lluís Brull. Un home bo

Lluís Brull. Un home bo va ser el treball guardonat amb el XVI Premi d'Assaig Artur Bladé i Desumvila escrit pel nebot del homenatjat, Adolf Brull i Monner. Es tracta una biografia d'un personatge polifacètic vinculat al món de la cultura i que va tirar endavant grans iniciatives a la seva població natal, Tivissa.
El llibre està escrit en primera persona, amb la qual cosa et fa aproximar-te encara més a la figura de Lluís Brull com si d'unes memòries es tractés. Segurament aquest vincle familiar de l'autor ha fet possible fer una aproximació un punt íntima, relatant en ocasions diàlegs que fa que sigui una biografia molt vivencial.
El que es desprèn del llibre és que Lluís Brull era un enamorat de Tivissa i de la seva gent, que era un personatge inquiet capaç de motivar-se i motivar la gent que l'envoltava, que tot i la malaltia que el va acompanyar bona part de la seva vida era capaç de sobreposar-se, que va saber aprofitar les seves coneixences per dur a terme les seves inquietuds. Què en queda d'ell? Especialment els primers treballs arqueològics al Castellet de Banyoles, però també l'interès en fer possible un espai de gaudi comunitari com la plaça de la Baranova o tirar endavant una publicació periòdica que va portar per nom Tivissa.
Llegint aquest assaig biogràfic, te n'adones que et trobes davant un homenot de la Ribera d'Ebre.