dissabte, 16 de juliol del 2016

La Capelleta del Carme

Tot i que Ascó sigui un poble que disposa de quatre ermites (Sant Miquel, Santa Paulina, la Mare de Déu del Carme i el Calvari), quan es parla de la Capelleta tothom sap que es fa referència a l'ermita que hi ha dedicada a la Mare de Déu del Carme a l'accès sud de la població.
Per la seva protecció als navegants, la Capelleta es troba molt propera a l'Ebre, ja que a Ascó era la Mare de Déu a qui s'encomanaven els llaüters i altres persones vinculades al riu. Cal dir però que l'ubicació actual no és l'originària, ja que amb la construcció de la via del tren, aquesta va ser traslladada a l'actual espai (en concret l'any 1882 es va produir aquest trasllat, tal com s'indica a l'arc de la porta).
Antigament l'ermita es trobava damunt d'un replà que dominava l'Ebre, a la confluència del barranc de la Fontxinxella amb el riu, al costat del Mal Pas i sobre el port d'Ascó, als peus de la vila. Encara es conserven l'empedrat i els pilons on es lligaven les embarcacions. Aquell indret era bastant concorregut per les dones que aprofitaven per rentar la roba i anar a buscar aigua.
A partir d'avui, diada de la Mare de Déu, i fins la vespra de Sant Jaume, se celebra una novena a la Capelleta del Carme.