dijous, 18 d’agost del 2016

50 anys de la I Gala de la Pubilla Comarcal

Els anys seixanta va ser el moment en què la vila d'Ascó va incorporar les figures de la Pubilla i les Dames com a protagonistes de la festa major. Era l'any 1963, i deixava d'escollir-se Miss Ascó, una figura ja present a la festes majors d'abans de la guerra, en què es triava d'entre les noies presents al ball l'última nit de festes, rebia un ram de flors i un mantó de manila com a premi, i obria el ball.
Poc temps després de disposar de Pubilles es va introduir l'elecció de la Pubilla Comarcal en un principi, i més endavant la Pubilla Intercomarcal (de la Ribera, Terra Alta i Priorat), un acte que al llarg de quatre dècades (fins el 2004) va ser un dels plats forts de la festa per la presència de gent de diversos pobles de la contrada i per ser un acte genuí de la festa d'estiu d'Ascó. 
D'això es compleix enguany el 50 aniversari. Era el 22 d'agost de 1966 quan es va convocar per primer cop la Gala d'elecció de la Pubilla de la Comarca, títol que va recaure per primer cop en la jove de Vinebre Maria Dolors Poquet Pros.
Carmel Biarnés, des de les seves col·laboracions a la publicació La Antorcha de Flix en va deixar constància:
"Encara és viu en nosaltres el record del Festival que amb tanta brillantor i simpatia tingué lloc en la nit del 22 d'agost del 1966, amb motiu de la Festa Major, en el transcurs del qual fou elegida Pubilla de la Comarca, la senyoreta Ma DOLORS POOUET, de Vinebre, ¡ en el que Ascó es sentí molt honorat amb la presència de la Pubilla de Catalunya, Srta. CAROLINA SEGÒVIA i les Pubilles Reines de les Festes i Cort d'Honor dels pobles de Flix i Vinebre. L'acte era cosa nova i, com és natural, un xic carregat d'expectació i amb els seus recels, però la realitat evidencià, dintre del possible, un encert d'organització i transcorregué en una perfecta harmonia de finor, alegria i respecte, estant present tot el poble que en sortí molt satisfet ¡ que felicitem pel seu comportament ben correcte per cert. La Comisió aprofita aquestes notes per tal de fer públic el seu sincer agraïment per la valuosa col·laboració que es va tenir per part de les Autoritats, Comissions de Festes, Pubilles i Corts d'Honor dels pobles que prengueren part en el concurs, i a la vegada ens plau fer avinent que degudament assessorats pel Sr. En Valentín García, periodista de Solidaridad Nacional, portaveu i capdavanter dels festivals per a elegir les Pubilles a Catalunya i, que en aquesta encertada campanya ha anat ja més enllà de les nostres terres catalanes amb el bon fi d'estrényer més la germanor entre les diferents regions espanyoles per mitjà de les seves Pubilles, representació genuïna dels valor morals i personals de la dona (...)"
Festival de Pubilles 1969.
Cedida per Josep Miquel Ribes