diumenge, 19 de març del 2017

Trinxeres


Està a punt d'acabar l'emissió dels capítols del programa Trinxeres de TV3, que des del mes de gener, els diumenges a la nit, ofereix una proposta interessant resseguint el curs del front català de la guerra civil espanyola. Van començar la ruta al nord, al Pirineu, i per etapes han arribat fins al delta de l'Ebre. Ara queda el programa que han dedicat a Barcelona, i la retirada republicana (de Barcelona a Argelers).
El programa parteix del trajecte a peu que fan els tres responsables del programa -Carles Costa, Marc Juan i Eloi Vila- buscant les empremtes que encara queden d'aquell fatídic episodi, empremtes materials, però també i sobretot, empremtes humanes. Cada cop queden menys persones que van viure la guerra en primera persona, però esborrona escoltar el record d'aquelles persones que ho van viure, que fins i tot hi van lluitar, que hi van perdre gent estimada, que van patir repressió, que van haver de sobreposar-se al dolor i la pèrdua. En definitiva, testimonis que no deixen indiferent.
Veient el programa han fet un autèntic exercici de memòria històrica. Ens han apropat a històries que són una mica de tots, cada història és un bocí de la nostra memòria col·lectiva.
Trinxeres és d'aquells programes que dóna sentit a una televisió pública. Servei públic de qualitat que ha ajudat a dignificar aquesta memòria viva. En aquest país que estem construint, hem de ser capaços de dignificar la memòria històrica, ha d'esdevenir una prioritat pensant en la dignitat dels desapareguts i la serenitat de les famílies.
Acabo amb algunes idees caçades al vol a l'últim programa: 'Tres anys d'una guerra que només va destruir. Adéu als somnis. Històries enterrades al camp de batalla. No ho oblidarem'.