dijous, 4 de gener del 2018

Hemingway, Orwell, Dos Passos, Saint-Exúpery. Ruta literària per Catalunya

Fa poques setmanes que ha aparegut una guia literària que porta per títol Hemingway, Orwell, Dos Passos, Saint-Exúpery. Ruta literària per Catalunya, de Roger Manau amb fotografia de Toni Dejuan. Què té de particular? Doncs que es tracta d'una invitació a recórrer alguns escenaris catalans de la guerra civil espanyola (1936-1939) partint de textos d'escriptors i reporters que la van viure o la van veure i en van deixar constància en els seus escrits. És el cas d'Ernest Hemingway, George Orwell, Antoine de Saint-Exúpery i John Dos Passos; els dos primers com a corresponsals de guerra.
A partir de fragments d'aquests autors ens situa en localitats com Reus, Tortosa, Gandesa, Xerta, Móra d'Ebre, Lleida, Barcelona, Sitges, Girona, Figueres... i esmenta indrets que es poden visitar i que ens recorden la cruesa de la guerra (refugis antiaeris, trinxeres...) així com espais de memòria. En definitiva, patrimoni històric que ens ajuda a entendre aquell període i les conseqüències que se'n van derivar.
Em quedo amb aquesta frase del pròleg que signa l'autor i fa així: "Són sols retalls d'unes vides que, malgrat que ens hagin arribat sense nom ni rostre, tenim el deure de recordar per construir un present més just, digne i lliure".