diumenge, 9 de febrer de 2020

50 anys del projecte nuclear a Ascó

Ara fa 50 anys (gener de 1970) es publicava en el Boletín Informativo Municipal de l'ajuntament d'Ascó la notícia que ha marcat el futur d'Ascó des d'aleshores: Proyecto de instalación en Ascó de la segunda central nuclear de Cataluña por Fecsa. Començava un període convuls a nivell social i a nivell polític que acabaria marcant l'esdevenir del poble en tots els sentits. En la informació que es publica, es transcriu una entrevista que se li va fer a l'alcalde Josep Miquel Montaña Jornet per Ràdio Tarragona. 
L'alcalde Montaña, que ho era des del 15 de novembre de 1969, li va tocar entomar un projecte que no deixaria ningú indiferent ni a Ascó ni a la comarca. En aquell moment, i a partir de l'entrevista, es preveia durant la construcció "unos dos mil obreros como mínimo" i en finalitzar les obres "unos 300 puestos de trabajo". A més es considerava que suposaria una millora de les vies de comunicació "especialmente con el tan traido y anticuado paso de barcas sobre el río Ebro, construyéndose para sustituirlo un puente".
Una entrevista que va suposar un plus d'informació sobre el moment que es vivia, com que les empreses elèctriques havien adquirit aproximadament 69 hectàrees de terrenys ubicats al Tossal d'Andisc d'un total de 44 propietaris. De totes maneres, l'optimisme de la informació estava pendent dels resultats dels estudis geològics que s'estaven realitzant.
L'alcalde Josep Miquel Montaña acabava l'entrevista amb aquestes paraules: "Considero que para un Alcalde recién estrenado como soy yo, es una ocasión magnífica para el desarrollo económico de Ascó. Además, en unión de Flix con su Central eléctrica de FECSA y la industria Electro-Química, y Ribarroja con su central de ENHER, pueden llegar a constituir un núcleo industrial de importancia en el futuro".
Han passat 50 anys.