divendres, 16 d’abril del 2021

L’Auca de jocs d'Ascó, de Biel Pubill, nova publicació de Lo Llaüt

L’Associació cultural Lo Llaüt presenta, per Sant Jordi, una nova publicació: L’auca de jocs d’Ascó. El llibre, del qual n’és autor Biel Pubill, professor d’història i educació física i especialista en jocs i esports tradicionals, fa un repàs a les activitats lúdiques que apareixen a la coneguda auca Jochs d’infantesa (1674) que el folklorista Joan Amades va recollir i publicar el 1947 amb el nom de Jocs de la mainada, reinterpretant molts dels jocs que hi apareixen i contextualitzant-los als carrers, places i entorns naturals de la vila de la Ribera d’Ebre.
No és tracta doncs d’un recull o receptari de jocs sinó d’una proposta, actualitzada i reflexiva, del món lúdic que suposadament gaudien els nostres avantpassats del darrer terç de segle XVII. I és que al llarg de les 82 pàgines del llibre es van mostrant, una a una, les 48 vinyetes que apareixen a l’auca, s’aporta informació històrica i iconogràfica del joc o distracció que es representa, i s’enriqueix amb dades fruit de nombroses entrevistes de veïns de la població. La publicació, que té una clara intenció pedagògica i divulgativa, es complementa amb la proposta de més de 70 jocs o entreteniments, profusament il·lustrats, que enriqueixen la interpretació que es fa de cada vinyeta.
Un altre tret destacat és que les més de 150 imatges que apareixen estan fetes a Ascó amb l’objectiu de donar a conèixer el patrimoni asconenc des d’una vessant lúdica, atractiva per a totes les edats, mostrant a partir dels jocs espais i racons curiosos del poble que convidin a la seva descoberta.
Per arrodonir l’obra a les darreres pàgines trobem un seguit de propostes didàctiques encaminades a treballar les auques des d’una perspectiva pedagògica que, sens dubte, poden ser un bon recurs per a mestres, educadors i professionals que treballen en l’àmbit educatiu i del lleure.