dissabte, 29 de gener del 2022

Judith Butler, Premi Internacional Catalunya

Aquesta setmana s'ha fet públic el nom de la persona guardonada amb el XXXIII Premi Internacional Catalunya: la filòsofa i activista pels drets humans nord-americana Judith Butler.

Aquest premi es concedeix anualment, des de 1989, a persones que amb la seva feina contribueixen a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. En aquesta edició, l'atorgament del premi a Butler s'ha justificat perquè "la seva obra ha revolucionat i transformat la teoria feminista amb els seus estudis sobre el gènere, el seu activisme pels drets de gais i lesbianes i el seu suport al moviment queer".


JUDITH BUTLER
Judith Butler, (1956, Ohio, EUA), és filòsofa, catedràtica a la Universitat de California Berkeley i activista pels drets humans. Amb la seva obra ha realitzat importants aportacions al feminisme, l’ètica i la filosofia política, per les quals es considerada com una de les veus polítiques més influents de l'època contemporània. 
La seva obra va revolucionar i transformar la teoria feminista, però encara que es va donar a conèixer pels seus estudis sobre el gènere, el seu activisme pels drets de gais i lesbianes i el seu suport al moviment queer, el seu pensament s’estén fins a les seves reflexions sobre el reconeixement, la vulnerabilitat i la violència i, més darrerament, les formes col·lectives d’acció política. En aquest sentit actualment, és considera també una de les intel·lectuals més influents del món en altres disciplines acadèmiques, com són la filosofia, l’ètica, el dret, les ciències polítiques o l’estudi de la literatura. 
Per aquest motiu la seva influència intel·lectual en el pensament contemporani no es pot reduir a un camp d'estudi, encara que en cert sentit podem considerar que es troba inscrita globalment en el compromís ètico-polític que articula el seu projecte teòric: combatre la violència —normativa, simbòlica, física, sexual o política— que condiciona la vida de determinats col·lectius més vulnerables i exposats a l’exclusió i al dolor. Essent una crida per reconèixer aquesta condició i per reconsiderar l'abast, la defensa i ampliació dels drets civils i polítics. 
L'activisme i pensament de Judith Butler commou perquè obeeix a un desig de viure: de fer que la vida compti, importi, sigui possible, però també perquè la seva lucidesa ens obliga a pensar sobre aspectes cabdals de la nostra societat i de la nostra existència de manera nova