dilluns, 31 d’octubre del 2022

Svetlana Aleksiévitx, Premi Internacional Catalunya

L'escriptora Svetlana Aleksiévitx ha estat la persona guardonada amb el XXXIV Premi Internacional Catalunya, que li va ser lliurat fa poques setmanes.

Aquest premi es concedeix anualment, des de 1989, a persones que amb la seva feina contribueixen a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. En aquesta edició, l'atorgament del premi a Aleksiévitx s'ha justificat per "la seva destacada trajectòria literària i la seva poderosa obra sobre les conseqüències de l’imperi soviètic –a Txernòbil i molt més enllà–, que l’autora continua desenvolupant a l’exili. Bielorussa, d’origen ucraïnès, la seva implicació en l’oposició al règim del president bielorús Lukaixenko i també contra la invasió russa d’Ucraïna han atorgat especial rellevància a aquesta candidatura". 

SVETLANA ALEKSIÉVITX
Stanislav, Unió Soviètica (actualment, Ivano-Frankovsk, Ucraïna), 1948.
El jurat ha destacat la seva trajectòria literària i la seva poderosa obra sobre les conseqüències de l’imperi soviètic –a Txernòbil i molt més enllà–, que l’autora continua desenvolupant a l’exili. Bielorussa, d’origen ucraïnès, s’ha implicat fortament en l’oposició al règim del president bielorús Lukaixenko i també contra la invasió russa d’Ucraïna.
S’ha valorat així mateix la seva constància en la recopilació dels testimonis individuals de l’àmbit rus, i la revelació, a través de la narració literària, de les veritats amagades darrera del que ella mateixa ha caracteritzat com a “vel de banalitat”. Amb la seva obra s’ha aproximat a la vida real del món soviètic i post-soviètic, composant, a través de mil detalls psicològics, materials, documentals, i, potser el més subtil, poètics, un mirall en el qual cal que ens emmirallem, no solament l’“home roig”, sinó tota la humanitat.