dimecres, 5 d’abril del 2023

Malpàs 117

Ja ha sortit el número 117 de la revista Malpàs. Una edició que ve encapçalada per una de les fotos icòniques de l'últim Sant Antoni: les corrides al carrer dels Clots amb el mural recentment estrenat que recorda les mateixes corrides de fa setanta anys (fotografia de Biel Pubill). I és que la festa de Sant Antoni és protagonista de les primeres pàgines de la revista amb articles sobre els diferents elements de la festa (Tres Tombs, corrides, la història il·lustrada de la Pilarín Bayés o el pregó de la festa).

Com que és la primera revista de l'any, hi ha una secció ja clàssica, amb les fotografies dels nadons nascuts l'any anterior. També hi trobem un article sobre pessebrisme de la mà d'Ignasi Biarnés.

Aquest cop la revista Malpàs ha viatjat fins a Budapest amb la família Clivillé-Pérez, té en Jaume Llop Raduà el protagonista d'Asconencs pel món, i Héctor García ens explica què estudia (Grau Superior en Comerç Internacional). M. del Carme Pros ens explica l'origen del nom de la seva casa, ca Valero.

El record fotogràfic ens trasllada a un ball de disfresses al Saló Mari, en el Carnaval de 1968. Altres elements històrics que apareixen en aquest número de Malpàs ens aproximen a la relació entre el monestir de l'Avinganya i la vila d'Ascó (Montse Ortiz i Felip Fucho); a les fosses de la guerra civil (Josep Maria Raduà); a la Granja "San Miguel" d'Ascó (Anna Ferrús); i a la professió perpètua de la Mare Maria dels Àngels Jordà Masip, el 1933 (Josep Maria Raduà).

La informació local des de l'Ajuntament i la premsa, el Consell Comarcal, les entitats esportives i els centres educatius de la vila completen una revista molt interessant.