dissabte, 14 d’octubre del 2023

L'ahir i l'avui del comerç i la gastronomia asconenques

Seguint en les Jornades Europees de Patrimoni, dedicades aquest 2023 al patrimoni viu, ha tingut lloc a Ascó una taula rodona amb el títol de "L'ahir i l'avui del comerç i la gastronomia asconenques". En aquesta taula, conduïda per Laura Mur, s'ha comptat amb diferents persones que des de la seva particular òptica, han explicat la seva relació amb el món del comerç i de la cuina.

Felip Fucho ha aportat la seva visió històrica comentant els diferents aliments que han caracteritzat la nostra cuina al llarg del temps, però posant especial esment en els productes i les tècniques culinàries aportats pels musulmans durant els segles de la seva presència al nostre territori.

Teresina Anton, amb bona mà per la cuina, ha exposat la cuina tradicional que ha arribat a nosaltres, parlant dels plats d'hivern i dels plats d'estiu, de la cuina de festa, de la cuina de caça, del mandongo, dels dolços... i ens ha deixat una dita que diu: "La dona coquera, al cap de l'any s'ha de vendre la pastera".

Francisco Batiste, durant molts anys regentant un establiment de queviures, ha explicat l'evolució dels productes des del punt de vista del comerciant, com han canviat els productes o el seu envasatge, fins als hàbits de compra.

Paquita Borrell ha aportat la seva experiència al capdavant del forn de pa i pastisseria Grabo. Ha parlat de com ha anat minvant el consum de pa al llarg del temps, quan abans era un element indispensable en qualsevol rebost. També ha parlat dels diferents dolços tradicionals que abans a taula feien festa major com coques, corassons, pastissets o capsetes.

Finalment, Concepció Ribes ha parlat des del punt de vista de la gent d'avui, que sembla que no tingui tant de temps per estar a la cuina i per tant, de com han canviat les costums culinàries de les cases. Avui es persegueix més aviat que siguin plats ràpids d'elaborar.

La taula rodona s'ha tancat amb un tast de producte gastronòmic elaborat per dones d'Ascó com arròs, patata i bleda; truita en suc; clotxina, rosquilles...