dimarts, 2 de juny del 2009

Jornades de Sant Antoni a Manacor



Recordareu que el febrer de 2006 Ascó va acollir la I Jornada d’Estudi sobre la festa de Sant Antoni als Països Catalans. Van estar al capdavant de l’organització l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner, Carrutxa i el Museu del Montsià i es va comptar amb el suport de diferents administracions –Ajuntament d’Ascó, Consell Comarcal de la Ribera i Departament de Cultura de la Generalitat-. Aquella trobada va ser molt profitosa quant a contactes que es van establir, la presència de gent de diferents llocs del territori de parla catalana, l’ambient que es va generar... i finalment la publicació que va sortir a finals de 2008 i que recull la trentena de textos de les ponències i les comunicacions.
Aquell febrer de 2006 la gent que es va desplaçar des de Mallorca va agafar el compromís d’organitzar unes segones jornades. Han passat ja tres anys, i aquest mes de juny -dies 12 i 13- el Patronat de Sant Antoni de Manacor està al capdavant de la iniciativa de les II Jornades d’Estudis sobre la a festa de Sant Antoni als Països Catalans. Com explica l'organització, "l’objectiu de la convocatòria és fomentar el coneixement i posar en comú noves investigacions o experiències sobre la festa popular de Sant Antoni Abat”.
Les comunicacions que es presentaran s’adscriuen a un d’aquests dos àmbits:
  • Vivències de la festa de Sant Antoni: que els comunicants expliquin llurs experiències envoltant la festivitat del sant anacoreta: des d’una recepta típica de menjar o beguda, passant per una cançó peculiar, la troballa d’un llibre relacionat amb el sant, alguna referència històrica o, simplement, explicant una anècdota. Amb aquestes aportacions aconseguirem viatjar pels diferents pobles i carrers on es viu la celebració.
  • Les Festes de Sant Antoni en el segle XXI: és inevitable no trobar indrets on tan sols fa uns anys que festegen Sant Antoni. N’hi ha d’altres que fa un grapat d’anys que estan capficats en aquestes celebracions. Tots tenen experiències per compartir: com són les celebracions del seu Sant Antoni? Què les caracteritza i les diferencia de la resta? Quins actes volen per al seu poble? Preguntes en la resposta de les quals trobarem quin és el futur que espera a les nostres celebracions.
Des d’Ascó i dins de l’àmbit “Vivències de la festa de Sant Antoni”, juntament amb Biel Pubill presentem la comunicació: El Majoral de Sant Antoni d’Ascó. Entre la tradició i la modernitat. La seva percepció de la festa.

PROGRAMA
divendres, 12 de juny

17:00 Recepció i inscripció.

17:30 Inauguració de les jornades.

18:00 Ponència inaugural.

19:00 Inauguració de l’exposició.

20:30 Sopar.

22:30 Ballada popular.

dissabte, 13 de juny

9:30 Recepció i inscripció.

10:00 Àmbit 1. Vivències de la festa de Sant Antoni. Presentació de comunicacions i debat.

11:00 Descans.

11:30 Àmbit 1. Vivències de la festa de Sant Antoni. Presentació de comunicacions i debat.

14:00 Dinar.

16:00 Àmbit 2. La celebració de les festes de Sant Antoni en el segle XXI. Presentació de comunicacions i debat.

21:30 Sopar i festa.