dijous, 12 de novembre del 2009

Da Ji Yuan – La gran época

Aquest és el títol d’un diari que vol apropar la realitat i la identitat xinesa a les comunitats en les quals viuen, en aquest cas, a Madrid, que és d’on m’ha arribat aquesta publicació gràcies a l’amic Pere.
Es tracta d’un exemplar gratuït i de periodicitat quinzenal i que només fent-li una ullada tens clar que és molt crític amb l’actual règim polític de la Xina. (“Bajo el control estatal totalitario de las noticias en China comunista, un círculo de periodista de ese país se comprometió a informar sobre la verdadera situación”). Aquest diari està present a més de 30 països i 16 idiomes, entre els quals, l’espanyol.
Les cinc notícies de portada reflecteixen els dèficits democràtics del país (parla de dissidents xinesos, d’una massacre de l’exèrcit xinès contra la comunitat uigur, de drets humans... ) o mostren la faceta més crítica cap al Partit Únic (lluites de poder dins del Partit Comunista...)
De totes maneres, la publicació ens acosta a la cultura, les tradicions i la saviesa xineses: a l’art de l’època de l’emperador Taizong, de la dinastia Tang, a la cuina del país, i fins i tot hi ha una lliçó per aprendre xinès.