dissabte, 23 d’octubre del 2010

Ascó, 23 d'octubre de 1210

Avui fa 800 anys de la donació per part del rei Pere I el Catòlic a l’Orde del Temple del castell i la vila d’Ascó, tot i que més que de donació caldria parlar de venda ja que els templers van pagar la quantitat de “5.000 masmudines, a més de 200 morabatins de renda anuals sobre la lleuda i el peatge d’Ascó”.
Tot i que cal dir que amb el document de donació del rei Pere no es feia més que confirmar el domini que els templers tenien del territori des de ja feia anys. El principal empenyorament va ser el 1182 després que Alfons el Cast hagués entregat el 1174 a la seva muller, Sança de Castella, la vila d’Ascó com a esponsalici.
Després d’un moment de conflicte i col•lisió de jurisdiccions entre Pere el Catòlic i la seva mare, la reina Sança, va provocar que s’acabés produint la donació.
Els templers tenien interès pel lloc d’Ascó a causa de l’important paper que exercia sobre la comunicació fluvial entre les ciutats de Lleida i Tortosa per la seva posició estratègia de control de pas sobre el riu. Els templers el 1153 ja havien rebut béns d’Ascó de part del comte Ramon Berenguer IV de Barcelona.

Fonts: Catalunya Romànica XXVI, d’Enciclopèdia Catalana (Barcelona, 1997)