diumenge, 2 d’octubre del 2011

La festa major del pubillatge

El cap de setmana passat Escaldes-Engordany (Principat d'Andorra) va acollir l'elecció de la Pubilla i de l'Hereu de Catalunya. Vaig tenir ocasió de presenciar el que des del món del pubillatge anomenen la seva "festa major" i que cada any visita una vila o ciutat de Catalunya (l'any 1998 Ascó en va ser la seu). Enguany, excepcionalment se celebrava a Andorra, pel vincle que manté el comú d'Escaldes-Engordany amb el Foment de les Tradicions Catalanes i perquè es tracta de l'única parròquia d'Andorra que escull pubilles i hereus.

Durant aquell cap de setmana vaig poder formar part del jurat que s'encarrega de la difícil elecció. Per acabar decidint els joves escollits és té en compte tres proves que consisteixen en un examen escrit de cultura general, en una entrevista amb els membres del jurat i en l'observança del seu comportament i saber fer en els actes que es programen en aquelles jornades. La tasca no és gens fàcil, més aviat tot el contrari. Però he de dir que me'n vaig anar amb la sensació de tenir al davant una joventut molt ferma i que viu les tradicions i la cultura catalanes amb entusiasme i amb il·lusió.

En l'acte final es van proclamar les Pubilles i els Hereus de títol nacional -de Catalunya i de les quatre demarcacions catalanes-. Elena Giménez, de Manresa, i Pau Bartrolí, de Calella, van ser proclamats Pubilla i Hereu de Catalunya, respectivament. Esmentar que la representant d'Ascó Anna Martínez va ser escollida Pubilla de les Comarques Tarragonines.