diumenge, 9 de desembre del 2012

Pere II el Gran, rei de la Mediterrània

El número 123 de la revista Sàpiens, corresponent al mes de novembre, s'acompanyava amb el llibre de Ramon Sarobe i Joan Carles Moreno Pere II el Gran, rei de la Mediterrània. Un llibre aparegut l'any 2011, en el moment més mediàtic d'aquest monarca de la corona catalanoaragonesa arran de l'exhumació de les seves restes al monestir de Santes Creus (Alt Camp).
La publicació comença precisament amb aquest episodi del 2010 en què tècnics del Museu d'Història de Catalunya i del Departament de Cultura de la Generalitat van obrir la tomba per fer un estudi que aportés informació d'aquell monarca i d'aquella època.
A partir d'aquest fet, sense esdevenir una biografia exhaustiva del rei Pere II, l'obra fa un recorregut per la vida de qui havia d'esdevenir un dels monarques recordats per les seves gestes. Des de la seva infantesa (recordem que era fill de Jaume I i de Violant d'Hongria) passant pel seu matrimoni amb Constança de Sicília (tot i que no va ser l'únic). Ens fa un repàs per les aliances entre els diferents territoris per aconseguir els objectius militars o diplomàtics que s'anava marcant.
De la trajectòria de Pere II ja com a rei es destaca la seva voluntat de "regnar" per la Mediterrània i l'ambició d'aconseguir Sicília. Els enfrontaments més aferrissats que va tenir van ser contra Carles d'Anjou, el papat, Felip III de França i el seu propi germà Jaume.
El llibre, d'unes 80 pàgines, s'acompanya de fotografies, imatges diverses i mapes que complementen el text. A més, els autors intercalen textos de les cròniques de Bernat Desclot i Ramon Muntaner.