divendres, 7 de desembre del 2012

Sirga d'Or 2012

La setmana passada, el Teatre La Llanterna de Móra d'Ebre va ser l'escenari de l'acte de lliurament de la Sirga d'Or 2012. El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre atorga el premi Sirga d’Or a proposta del CERE després de l'elecció en la qual poden participar tots els socis de l'entitat, i amb el qual es reconeix la trajectòria de personalitats i entitats en pro de la nostra comarca. En l'edició d'enguany es va comptar amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

La Sirga d'Or 2012 ha estat per l'arqueòloga Margarida Genera -en la categoria individual- i la Fira de Móra la Nova -en la categoria d'entitats-. A més, s'ha realitzat dos reconeixements amb una Sirga d'Or a títol pòstum pel metge Xavier Bardají i per l'historiador Pascual Ortega.

MARGARIDA GENERA
Prehistoriadora i arqueòloga, nascuda a Barcelona. Actualment treballa al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, imparteix classes a la UNED i dedica molt del seu temps lliure a fer excavacions, investigacions, llibres i també conferències de diversa temàtica. Fa gairebé 40 anys que va començar a investigar i a estudiar el tema dels ibers a la Ribera d'Ebre i des de llavors i fins avui està fent intervencions a la nostra comarca: Vinebre, la Torre de l'Espanyol, Tivissa, Ascó i Flix. Té moltíssimes publicacions, a destacar els llibres basats en les excavacions de la comarca: Vinebre: els primers establiments del Riberal, L'Ebre final: del Paleolític al món romà, L'estela funerària de Vinebre (la Ribera d'Ebre): una petja dels romans a l'Ebre, segle I dc, El patrimoni geològic i arqueològic del Flexus de Flix: una síntesi de les darreres recerques a les vores del riu... A més de moltes altres publicacions de diferents indrets de Catalunya i la col·laboració en revistes especialitzades, tant nacionals com internacionals. Treballadora infatigable, altruista i col·laboradora tant amb entitats culturals com amb els diferents ajuntaments de la comarca, la vinculació amb la Ribera ha estat constant. (Font: CERE)

FIRA DE MÓRA LA NOVA
És coneguda arreu de Catalunya pels més de 180 anys de trajectòria, coneixedora de les repercussions i efectes econòmics i socials que suposa per la comarca. I això és així perquè cent vuitanta-un anys de celebració de manera ininterrompuda l'avalen, i la situen, de fet, entre les fires més representatives del país, i també, per descomptat, entre els esdeveniments més importants de qualsevol caire que tenen lloc en aquestes contrades. Ha engegat altres certàmens firals que en data d'avui es troben ja consolidats. Juntament amb la Fira Agrícola, Ramadera i Industrial que inclou la Fira del Vi, Mostra Gastronòmica i Fira d'Artistes, l'any 2003 va engegar la Fira Intercomarcal de l'Oli, l'any 2004 la Fira de Comerç de Nadal i el 2007 es va iniciar la Fira del Vehicle d'Ocasió i la Fira de Brocanters. Amb aquest conjunt de certàmens firals, la Fira de Móra la Nova es caracteritza per oferir un calendari firal dels més importants i variats de les nostres comarques. La Fira, a part de la seva vessant econòmica, acull un bon ventall d'activitats culturals de diferent nivell, des de les manifestacions locals fins a les que pertoquen a la totalitat dels Països Catalans. Concursos, exposicions, activitats esportives, conferències, representacions teatrals, projeccions cinematogràfiques, festes populars, etc. conformen un menat variat i atractiu per al visitant. (Font: CERE)