dimarts, 2 d’abril del 2013

Brooklyn

Brooklyn és obra de l'escriptor irlandès Colm Tóibín, que va convertir en best-seller aquesta història a mig camí entre Irlanda i la Nova York de mitjans del segle XX. Amb aquesta obra l'autor ha rebut el reconeixement de la crítica arreu amb guardons com el Costa Prize o el títol de millor novel·la de la Gran Bretanya el 2009. A Catalunya Òmnium Cultural li va atorgar el Premi Memorial Joan B. Cendrós (2010)
La novel·la narrada en tercera persona explica la vida d'una jove irlandesa de poble, Eilis Lacey, qui als anys cinquanta del segle passat es veu empesa a emigrar cap a Nova York, un canvi brutal per una noia que en prou feines havia sortit del poble, i que es troba sola en una ciutat immensa que l'aclapara. Una ciutat que la convida a un nou món, a una nova vida, a unes noves companyies. El viatge, la casa on s'hostatja a Nova York, la seva feina de dependenta, l'enamorament d'un noi d'origen italià, els estudis de comptabilitat... van vestint aquesta periple al qual s'hi acaba adaptant i genera complicitat amb el lector.
Un fet inesperat capgira la situació, l'obliga a tornar a casa, i novament a prendre decisions sense saber si està fent allò correcte. En definitiva, un personatge que anem descobrint tal com avança el llibre a partir dels seus pensaments, de la seva relació amb els altres, de les decisions que pren...