dissabte, 30 de novembre del 2013

Lliures o morts

Lliures o morts és una obra de David de Montserrat i Jaume Clotet que relata la història d'un dels herois del 1714, el pallarès Ermengol Amill. Una novel·la històrica que ens trasllada als episodis viscuts durant la Guerra de Successió al tron espanyol i en què Catalunya hi intervé posicionant-se majoritàriament a favor del pretendent de la casa d'Àustria, Carles III. Uns fets històrics que amb les actuals circumstàncies polítiques estan en un primer pla, a més coincideix amb la proximitat de la celebració del Tricentenari de la capitulació de la ciutat de Barcelona. Les conseqüències van ser nefastes per a l'estructura institucional del país i per la llengua catalana, especialment. 
El protagonista de la novel·la esdevé de casualitat defensor de les llibertats catalanes com a fuseller de muntanya i acaba convertint-se en coronel dels austriacistes. Una mala jugada del destí fa que deixi el seu Pallars natal i es traslladi a Agullana (l'Empordà) a exercir de mestre. Novament el destí s'interposa i ha de fugir, i és precisament a partir d'aquí quan acaba enrolant-se a la resistència catalana davant dels borbònics.
La Guerra de Successió és un episodi que no únicament té una lectura interna, sinó que és un element més del tauler europeu i dels interessos dels diferents estats. La Guerra de Successió és l'escenari per on s'hi representa l'amor, la venjança i la traïció, la valentia... tot plegat amb una bona contextualització històrica d'aquella època a Catalunya i a la resta d'Europa.
Els autors ens informen que tot i ser reals els personatges de l'obra així com els fets que s'hi relaten, s'han permès d'adaptar-ho a la ficció quan així s'ha considerat oportú.
El títol, Lliures o morts, és la divisa que es va subscriure en el Pacte dels Vigatans (1705) per foragitar les tropes borbòniques i que en el setge de Barcelona va ser utilitzada també en algunes ensenyes.