dimecres, 23 d’agost del 2017

L'oreneta de Mont-Sacer, de Xavier Llopart

Una de les lectures d'aquests últims dies ha estat feta pensant en el proper curs escolar. Es tracta del llibre L'oreneta de Mont-Sacer. Un estiu per oblidar del periodista Xavier Llopart.
Es tracta d'una novel·la adreçada a joves, de 247 pàgines, que com el seu nom indica, ens trasllada a un estiu, i encara diria més, a un estiu dels d'abans. Una família de Girona, els Thomàs, es trasllada a Mont-Sacer a passar les vacances, un poble del Priorat que gratant una mica, descobrim que es tracta de la Bisbal de Falset.
Aquesta família té tres xiquets de diferent edat, i que integrats en el dia a dia del poble, viuen amb intensitat les coneixences amb gent de Mont-Sacer i amb d'altres arribats com ells a passar l'estiu, així com les inevitables aventures a la piscina, per festes o durant les nits a la fresca.
Un personatge misteriós, l'Emili de Cal Gat, tindrà el seu protagonisme precisament per l'aura de misteri que l'envolta. 
Ah, i la colla de xiquets de Mont-Sacer (autòctons i visitants) s'empescaran realitzar una publicació, és així com es convertiran en joves periodistes, per tant, curiosos de la realitat que els envolta.
El llibre està compost per molts capítols, amb una extensió que no va més enllà de les quatre o cinc pàgines, cosa que s'agraeix en donar-li agilitat a la narració.
Sens dubte és una obra que pot atrapar un públic juvenil pel seus joves protagonistes, així que en part s'hi poden sentir identificats, però també perquè rescata uns estius que sens dubte deixaven empremta. Probablement aquest tipus de vacances al poble s'estila menys que abans, sent substituït a dia d'avui pels viatges sovint a l'estranger, pels creuers, o fins pels adults d'avui de disposar de tants dies seguits de vacances.
Abans d'acabar la ressenya, deixeu-me dir que les il·lustracions són d'un vell conegut d'Ascó, el dibuixant de la Bisbal de Falset Francesc Masip, que d'entre la seva extensa producció destaca la Història d'Ascó en còmic (1999).