dissabte, 14 d’octubre del 2017

Quin adoctrinament?

© Valentí Gubianas
Fa molt temps que des de sectors unionistes s'intoxica, així com qui no vol la cosa, acusant l'escola catalana d'adoctrinament del seu alumnat. Aquest xiu-xiu s'ha intensificat en les darreres setmanes -tal i com es comprovava la persistència d'un sector important de la societat catalana que està disposat a emancipar-se d'aquest estat- i en els darrers dies ja comença a passar de la ratlla.
Cal buscar culpables del procés sobiranista. Si no és TV3, és l'escola. I si no és l'escola, és TV3. Tant és.
Escoltar la gent del PP i de Ciudadanos, i de tant en tant, un PSC-PSOE que també s'hi suma i té la barra d'expressar que a l'escola s'ha d'explicar la "història de veritat", produeix vergonya aliena. Tant és l'ús de la falsedat deliberada si aconsegueix l'objectiu previst. Per la "sagrada unidad" d'Espanya, són capaços de qualsevol cosa. I això inclou posar en dubte la professionalitat de desenes de milers de docents, persones que s'han preparat, que ens hem preparat, per formar ciutadans en valors com la democràcia, la tolerància, el respecte, la no violència, la no discriminació, l'empatia... i en cap cas ens dediquem a inocular odi a Espanya. 
Mestres que compartim la riquesa que suposa conèixer la llengua pròpia del país i també l'altra llengua oficial, sense oblidar la importància de les llengües estrangeres. Sense anar més lluny, tenim alumnes amb llengües maternes diferents al català o a l'espanyol, i precisament ho posem en valor com una riquesa personal i de lligam a la terra d'origen.
A l'escola catalana tenim un currículum escolar que inclou, i tant, la història de Catalunya, només faltaria! Però que per exemple acaben la primària coneixent les institucions de l'Estat, les autonomies, el relleu, el clima i la vegetació de la península Ibèrica.
Algun d'aquests polítics incendiaris s'ha posat a comparar els resultats en llengua castellana dels alumnes catalans de 16 anys amb els alumnes de per exemple, Castella i Lleó? Evidentment no, perquè aleshores es demostraria que les seves afirmacions no responen a la veritat.
Pel bé de la nostra societat, sigui sota Espanya o sigui fent camí en llibertat, demano als polítics unionistes que deixin de potinejar en el món de l'educació. Això sí que esberla la cohesió social d'un territori. Durant anys l'escola catalana ha estat exemplar havent rebut reconeixements des de la Unió Europea, i no podem permetre ni acceptar que ara l'utilitzin com una arma política. 
A l'escola hi ha el valor més preuat de qualsevol col·lectiu, el futur. 

***

*Adjunto un document aprovat aquesta setmana de directors de l'escola pública de Catalunya.

Comunicat de la Junta central de directors de centres públics de Catalunya
Benvolgudes i Benvolguts,
Els representants de la Junta central de Directors de centres públics de Catalunya fan palesa la seva indignació i el seu malestar com resultat de tots els fets del passat 1 d’octubre.
El nostre sistema educatiu es fonamenta en valors democràtics, en el diàleg i el respecte, en la llibertat personal i la justícia, en la solidaritat i la generositat, en la responsabilitat i la solidaritat, en la equitat i la diversitat. Aquests, han estat vulnerats de manera reiterada, no només amb agressions als valors que com a societat plural i democràtica ens hem donat, sinó també superant les línies tant intolerants de l’agressió física, i de forma reiterada.
Un centre escolar és el lloc on els nostres alumnes associen l’aprenentatge i la pràctica d’aquests valors democràtics, on es formen com persones per esdevenir ciutadans. L’agressió als centres escolars és el pitjor missatge que un alumne i la ciutadania pot rebre, un missatge tremendament erosionador per ells i per la nostra societat.
Als fets de 1 d’octubre s’han afegit les declaracions d’Alfonso Guerra i de José Bono acusant el sistema educatiu de Catalunya d’adoctrinament dels nens contra Espanya, fins i tot en l’odi a Espanya. Aquesta acusació és del tot inadmissible. Ambdós són persones informades que han tingut altes responsabilitat polítiques i que saben que és falsa. Una acusació que estenen directament contra el professorat de Catalunya. No podem tolerar que per articular un discurs polític que justifiqui la intervenció de Catalunya, s’acusi i es posi en qüestió la tasca de desenes de milers de grans professionals, que presten un dels serveis públic més importants en una societat democràtica, que dia a dia eduquen en valors de pau, civisme, diversitat cultural i pluralitat d’idees i mai en l’odi.
Nosaltres condemnen aquestes accions amb la veu més forta i decidida que us puguem fer arribar. Defensarem al capdavant i juntament amb tota la comunitat educativa al conjunt de la societat que representem, i prioritàriament als nostres alumnes, que són la nostre dedicació i el nostre futur.
Continuem treballant i posant per damunt els valors democràtics de l’escola i del nostre sistema educatiu.
Rebutgem enèrgicament qualsevol actuació per mínima que sigui que qüestioni, rebaixi o posi en perill els valors democràtics de la nostra societat.

Atentament
La Junta central de directors de centres públics de Catalunya.