dijous, 23 de novembre del 2017

La gran teranyina, de Roger Vinton

La gran teranyina és un llibre d'un enigmàtic Roger Vinton, que s'amaga darrere d'aquesta identitat per fer una radiografia del poder de Catalunya i dels secrets que amaga.. Potser és precisament aquesta autoria semiclandestina el que fa possible que indagui i posi damunt la taula les relacions de poder allunyades de les versions oficials i els vincles familiars que existeixen entre elles. Llegint aquest llibre entens moltes coses que no acostumen a aparèixer en premsa ja que els tentacles del poder poden arribar molt lluny.
Cal dir que aquest llibre -de principis de 2017- arriba després de l'exitós blog en què ha radiografiat tots els ressorts del poder a Catalunya, que, oh sorpresa, estan més connectats del que ens podem imaginar.
El llibre està ple de coincidències, anècdotes, connexions, relacions familiars... que podrien passar desapercebudes, però Roger Vinton mostra, en algun cas, amb tota cruesa. I és que de la corrua de personatges que apareixen, hi ha de tot, i per tant, també circumstàncies poc honorables.
La radiografia inclou des de sectors importants de l'empresariat català -del present però també del passat- com el món del motor, el sector cotoner, les cimenteres o les farmacèutiques, fins a l'aristocràcia nostrada, o bucs insígnia com La Caixa, sense oblidar l'ampli sector de l'alimentació, les finances o les mútues.
Haver llegit aquest llibre les darreres setmanes, també m'ha ajudat a entendre algunes "fugues" d'empreses tot canviant la seu social espantats per represàlies del mercat espanyol o simplement pels consells de la mateixa maquinària d'estat. Al llibre hi van desfilant personatges i empreses que aquests dies han tingut el seu moment de glòria havent de fer-se perdonar el seu origen. Tot molt aclaridor, així com el pròleg signat per Andreu Barnils.