diumenge, 1 d’abril del 2018

Tradicional mona de Pasqua

Diumenge de Pasqua, tradicional jornada en què els padrins i padrines reparteixen la mona per a les filloles i els fillols. Anem tancant així una setmana que des de Diumenge de Rams fins Dilluns de Pasqua es concentren tot un seguit d'actes, especialment religiosos, però d¡altres tradicionals vinculats a la gastronomia, actes socials, o rituals familiars d'aquestes dates.
Una d'aquestes tradicions és precisament la mona de Pasqua. Qui més qui menys tastarà un trosset de mona avui o demà, i tot i ser un simbolisme que ve d'antic, ha sabut adaptar-se als temps. Així que avui en dia conviuen les mones de xocolata, amb les mones en forma de tortada -de mantega, xocolata, trufa o fruita- amb aquelles més tradicionals, les d'ous.
És per això que un dia com avui recupero per al blog la recepta d'una mona tradicional que ara fa deu anys, el 2008, es va publicar en el recull de fotografia antiga Clotxina de retratos (Lourdes Ambrós, Biel Pubill i Josep Maria Raduà)

MONA D’OUS: 4 ous, ½ l de llet, ¼ l d’oli, ¼ kg de sucre, 125 g de llevat, 1 potax, farina, ous durs i anissets de colors.
Escalfem una mica la llet. En una part hi desfem la pastilla i en la resta el potax. Barregem tots els ingredients i anem afegint la farina que agafi, procurant que ens quedi una pasta molt tova. Deixem reposar la massa fins que dobli el seu volum. Tallem trossos i fem rectangles estrets i llargs, que farcim de cabell d’àngel i enrotllem com un cilindre. Després els posem en safates donant-los forma rodona o ovalada i unim els extrems. Posem els ous durs tot fixant-los amb unes tires de pasta. Pintem la mona amb ou batut i la decorem amb anissets de colors, la deixem reposar una estona i l’enfornem a 180ºC fins que agafi color.

Mones i coques (1969), Carmel Biarnés