dimecres, 28 de març del 2018

Sindicat Agrícola Beat Pere Sans (1918)

Fa uns mesos, en aquest mateix Rogle, recordàvem el centenari de la Societat Obrera Agrícola d'Ascó (creada el maig de 1917), doncs bé, uns mesos després, el març de 2018 es creava el Sindicat Agrícola "bajo la protección del preclaro hijo de dicha villa, el Beato Pedro Mártir Sans", motiu pel qual van acordar fixar la festa la fundació el 26 de maig, "fecha de su glorioso martirio". La seu social es va establir al carrer de l'Hospital número 2, on avui en dia es troba la casa de la vila.
Per ser admès soci del Sindicat calia ser propietari i "observar buena conducta social y moral".
L'article 8 del reglament resumeix ben bé l'objecte de l'entitat: "facilitar el crédito entre los labradores para fomento y desarrollo de la Agricultura y sus diferentes derivaciones. Para conseguir su objeto, la Junta estudiará los medios más económicos y de mejor garantía para adquirir abponos y materias químicas; manera y forma de poder adquirir semillas y géneros, prescindiendo de intermediarios y procurará extraer sus frutos, siempre con la mayor ventaja para los socios".
Com a complement del Sindicat, es va crear en el seu interior u na secció "por la mayor armonía que debe reinar entre los propietarios y sus arrendadores, medieros y jornaleros" que preveia que aquests poguessin gaudir dels avantatges i seccions del sindicat, "excepto las de crédito o préstamos". Per poder formar part d'aquesta secció havien d'aportar de capital social 100 pessetes els mitgers i arrendadors, i de 50 pessetes els jornalers. Si bé l'obligació era aquesta quota d'ingrés, entre els drets que adquirien era, a part de participar de les seccions de socors, mutualitat, cooperació... hi havia "que se les dé trabajo en preferencia por los propietarios del mismo. Al efecto habrá en el local social una pizarra en la que se anotarán los que se hallen sin trabajo".
La primera Junta va quedar constituïda pel consiliari, càrrec que ocupava el prevere Josep Biarnés Jordà, sota la presidència de Josep Monté Jordà. El vicepresident era Joan Jordà Jornet, i actuava de secretari Francisco Serra Roigé. Els vocals van ser Ramon Jordà Vallespí, Isidro Ribes Buixeda, Miquel Ribes Grau, Josep Maria Serra Montané, Joaquín Borràs de March i Antonio de Salvador d'Aiguavives.