dimecres, 9 de gener del 2019

Vinton Cerf, Premi Internacional Catalunya

Avui el president de la Generalitat ha fet públic el nom del guardonat en el XXX Premi Internacional Catalunya, es tracta del vicepresident de Google i un dels "pares" d'Internet, Vinton Cerf
Aquest guardó es concedeix anualment, des de 1989, a persones que amb la seva feina contribueixen a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.
De Cerf s'ha destacat la seva contribució en el desenvolupament d'internet "com a infrastructura bàsica de la nostra societat, vetllant sempre perquè sigui una xarxa oberta a tothom". A més el president Torra ha remarcat que Cerf era el president de l'organisme internacional que va autoritzar el domini .cat, i que "va actuar amb una imparcialitat i professionalitat lliure d'influències alienes, la qual cosa va acabar essent decisiva per a la consecució del primer domini d'una llengua a internet".

El guardó el lliurarà el President de la Generalitat el 25 de març.


Dades biogràfiques
VINTON CERF
Nascut a New Haven, Connecticut, als Estats Units d’Amèrica, el 1943, Vinton G. Cerf es graduà en Matemàtiques el 1965 a la Universitat de Stanford i es doctorà en Ciències de la Computació a la Universitat de Califòrnia, el 1972. Amb només 25 anys treballà en el motor de coet F-1, que va servir per propulsar el coet Saturn V, que va viatjar a la Lluna, i a principis dels anys 70 començà a treballar amb Robert Kahn en el desenvolupament d'un conjunt de protocols de comunicacions per a la xarxa militar ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network), predecessora d’internet, finançat per l'agència governamental DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency). 
L’objectiu era crear una "xarxa de xarxes" que permetés distribuir informació entre ordinadors dispersos arreu del món i interconnectar les diferents xarxes del Departament de Defensa nordamericà, totes de diferent tipus i funcionant sobre diferents sistemes operatius, amb independència del tipus de connexió (radioenllaços, satèl·lits i línies telefòniques), per tal de disposar d'un centre de comandament i control per prevenir o respondre a un eventual atac nuclear, en el context de la guerra freda que enfrontava els països occidentals, liderats pels Estats Units, amb el bloc de l'est, comandat per la Unió Soviètica. Les investigacions, liderades per Vinton Cerf, primer des de la Universitat de Califòrnia (1967- 1972) i posteriorment des de la Universitat de Stanford (1972-1976), dugueren al disseny del conjunt de protocols que avui són coneguts com a TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol), que fou presentat per Cerf i Kahn el 1972. Entre 1976 i 1982, treballant a DARPA, Vinton Cerf fou pioner en el desenvolupament de la transmissió per ràdio i satèl·lit de paquets, responsable del projecte Internet i del programa d'investigació de seguretat a la xarxa. Preocupat pels problemes de connexió de xarxes, el 1979 establí la Internet Configuration Control Board, que posteriorment passà a denominar-se Internet Activities Board, i en fou el seu primer president.
A la dècada dels 80 Cerf es traslladà a MCI Communications Corp., una empresa de telecomunicacions nord-americana fonamental en els canvis legals i normatius en la competència de la indústria telefònica. Entre 1982 i 1986 Cerf va dissenyar el primer sistema de correu electrònic (MCI Mail) connectat a internet. El 1992 ell i Kahn, entre d’altres, van fundar la Internet Society, per proporcionar lideratge en educació, política i estàndards relacionats amb internet. Cerf va ser-ne el primer president. El 1997 ingressà al Patronat de la Universitat Gallaudet, una universitat per a l'educació dels qui tenen problemes auditius, que el mateix Cerf pateix. El 1999 es va incorporar al consell de la Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), que va presidir fins al 2007. Des de l’any 2005 Vinton Cerf és vicepresident mundial de Google Inc., i col·labora amb moltes organitzacions que treballen perquè internet ofereixi un valor humanitari. És partidari dels projectes innovadors que experimentin amb nous enfocaments per als problemes globals, com ara la bretxa digital, la bretxa de gènere i la naturalesa canviant dels llocs de treball. Cerf també està treballant en el projecte Internet Interplanetari amb diversos laboratoris de la NASA, amb l’objectiu de comunicar-se de planeta a planeta. Vinton Cerf ha rebut nombrosos premis i condecoracions, com el Premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica (2002, compartit amb Lawrence Roberts, Robert Kahn i Tim Berners-Lee), per haver dissenyat i realitzat un sistema que està canviant el món en oferir possibilitats abans impensables per al progrés científic i social; el Premi Turing (2004, compartit amb Robert Kahn), considerat com el Premi Nobel de la Informàtica, atorgat per l'Associació internacional per a la Maquinària Computacional (ACM) a qui hagi contribuït de manera transcendental al camp de les ciències computacionals; i el Premi Japó (2008, compartit amb Robert Kahn), per la creació d’internet i els seus protocols de comunicació. Cerf és doctor honoris causa per nombroses universitats d’arreu del món, entre d’altres la Universitat de les Illes Balears, la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i la Universitat Ramon Llull de Barcelona. 
(Nota de premsa Generalitat de Catalunya)