dilluns, 20 d’abril del 2020

Les actuacions municipals per pal·liar els efectes del confinament a Ascó

A les portes d’iniciar la sisena setmana de confinament causada per la pandèmia del COVID-19, des de l’Ajuntament, mitjançant el  Centre d’Emergències Municipal (CECOPAL) s’ha continuat vetllant perquè malgrat la situació excepcional que s’està vivint, es continuïn prestant aquells serveis bàsics. En aquest sentit es fa el seguiment tant dels serveis que depenen del municipi, com d’aquells que tot i no ser de la seva competència, es consideren essencials i imprescindibles, com el comerç, les comunicacions, subministraments de gas i electricitat, o el transport per carretera i ferrocarril, entre d’altres.

Atès que es continua en estat d’alarma fins el 26 d’abril i amb la probabilitat que s’allargui fins el 10 de maig, i tenint en compte que el procés de desconfinament serà progressiu, i en qualsevol cas, no es permetrà celebrar activitats que comportin una concentració de persones més alta de l’habitual, l’Ajuntament ha decidit anul·lar les activitats previstes pel mes de maig. Això afectarà la Festa de Sant Miquel, prevista pel dia 2, la qual ha estat anul·lada; i la Nit Literària prevista pel dia 16 de maig que queda ajornada fins que la situació permeti celebrar-ho. Finalment, la Mostra d'Arts i Oficis d'Ascó i el Tastavins, programades pels dies 23 i 24 de maig, s’ha acordat anul·lar-les i començar a treballar des d’ara en l’edició de 2021. Des de l’àrea de Promoció Econòmica, s’està treballant en la celebració d’una jornada que permeti promocionar els productors locals, comerciants i restauradors, atès que són un col·lectiu que està patint les conseqüències de la crisi sanitària actual, així com en la inversió en activitats i campanyes d’impacte que ajudin a promocionar els serveis, comerç local i el turisme.

Per acord de Junta de Govern, celebrada el 15 d’abril, l’Ajuntament s’ha adherit al decàleg promogut per la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis. Es tracta d’un paquet de propostes o accions per fer front a la crisi de la COVID-19, adreçades al conjunt d’administracions, amb l’objectiu de reforçar el sistema sanitari, abordar la crisi social i les necessitats de les persones més vulnerables, i fer front a la crisi econòmica.

Aquesta setmana, i iniciat el tercer trimestre escolar, s’ha tornat a fer arribar en paper les tasques de l’escola als alumnes de qui es va detectar alguna necessitat digital, ja fos de connectivitat o de manca de dispositius (ordinador, tauleta o mòbil). Segurament que a partir d’ara ja no caldrà dur a terme aquesta gestió ja que el Departament d’Educació ha de fer el repartiment de targetes de dades (connectivitat) i d’ordinadors portàtils a aquest alumnat, que en el cas del nostre poble, són cinc famílies quant a connectivitat, i catorze famílies quant a dispositius.

A partir de principis de la propera setmana, des de l’Ajuntament es distribuirà mascaretes i guants a tots els veïns d’Ascó i aquelles altres persones que estiguin passant el confinament al poble, tenint en compte, que en el desconfinament progressiu seran elements necessaris per desplaçar-se pel carrer i altres llocs públics.


Finalment, s’està preparant les activitats que se celebraran aquest any per Sant Jordi, les quals hauran de ser des del confinament, però amb ganes de commemorar aquesta diada de festa de la cultura catalana. S’ha programat una cadena de llibres a les xarxes socials, l’engalanament de balcons, un recital de poesia dels veïns a través de les pantalles de Vídeo Ascó TV i la publicació del veredicte del I Concurs de Microrelats de Sant Jordi, un certamen per donar a conèixer situacions, fets, pensaments o sentiments causats pel coronavirus.