dimarts, 13 d’octubre del 2020

'L'espia del Ritz' de Pilar Rahola

'L'espia del Ritz' és l'última novel·la de Pilar Rahola, que ens apropa a la Barcelona de la postguerra civil espanyola, aquells primers anys durs i difícils, i en què a Europa el nazisme encara era fort. El protagonista és Bernard Hilda, un músic jueu que ha escapat de la França ocupada pels nazis amb la Flora, la seva estimada. Travessen el Pirineu juntament amb els seus músics i s'instal·len a Barcelona.

Bernard Hilda arriba amb una recomanació escrita en un tovalló i acaba convertint-se en músic a l'hotel Ritz de Barcelona. Una ciutat de contrastos, on al costat de les festes i el glamour del Ritz, hi conviu la fam, l'estraperlo, els afusellaments i les persecucions polítiques.

Bernard Hilda esdevé un espia per combatre el nazisme tot col·laborant amb la resistència. Però el protagonisme del músic és compartit amb la Merceneta, una dona rica i casada amb un franquista, que avorrida del seu paper i cansada del seu marit, es dedica a salvar vides a través d'aquesta organització per ajudar als evadits del nazisme, l'American Joint Distribution Committe.

La Rahola s'inspira en la figura d'un personatge que realment va existir, Bernard Hilda (1914-2005), per plasmar una època en què malgrat unes circumstàncies tan adverses, hi va haver gent que es va situar al costat del bé, tot i els riscos que es podien córrer.