diumenge, 1 d’agost del 2021

Malpàs 110


L'últim número de la revista Malpàs (110, juny de 2021) comença amb l'adhesió en el seu editorial al manifest "Per una nova cultura compartida i oberta al món" reivindicant-la en aquest temps com a cohesionadora social, com un patrimoni comú i com una aposta per la vida.
La portada d'aquest exemplar ens vol endinsar en la història a partir d'una imatge de la torre garita del castell, obra de Manuel Barrero.
Com sempre, les primeres pàgines estan dedicades a la informació, en aquest cas, de les activitats realitzades en els darrers mesos a la població, amb esment als Premis Vila d'Ascó que es van lliurar en el marc de la Nit de la Cultura.
Les nostres administracions més properes - Ajuntament d'Ascó i Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre- ens apropen la seva informació institucional. També es fa un recull d'aquells articles sobre Ascó que han aparegut en els diferents mitjans de comunicació. Clou l'apartat informatiu, l'actualitat de l'Associació Cultural Lo Llaüt, tant de les activitats realitzades com de les activitats previstes.
L'apartat Arrels ens fa viatjar en el temps amb articles sobre els escrits del Mas de Pere Sans (de Montse Ortiz i Felip Fucho), de les caramelles de 1971 (de M. Dolors Serra) o de l'adveniment de la República a Ascó el 1931. A més, recuperem una imatge de l'Ascó dels anys setanta, amb els primers canvis de fesomia arran de l'urbanització del Rojar, primers efectes de l'arribada de nous vilatans.
En aquesta ocasió la secció dedicada al nom de les cases del poble té la Carme Ortiz Biarnés, de ca Colau, com a protagonista. Mentre que coneixem els estudis que realitza el jove Genís Ribes Serrano.
Al racó literari no ens podem perdre  el relat de la Glòria Tomàs: La vida d'una caldera: les seues fortunes i desventures.
La Llar d'Infants Vailets, l'Institut de Flix, el Club de Lectura, el Club d'Atletisme Ascó-Ribera d'Ebre ens ofereixen la informació d'aquest final de curs abans de l'aturada de l'estiu.
Passatemps, noves tecnologies i el joc són algunes altres de les seccions fidels que cada trimestre tenen la seva cita amb els lectors i les lectores.