divendres, 1 d’octubre del 2021

1 d'octubre, el dia que vam ser poble


MANIFEST MUNICIPALISTA COMMEMORATIU DE L’1 D’OCTUBRE


L’1 d’octubre quedarà marcat per sempre en la nostra memòria col·lectiva com el gran dia de la democràcia i l’exercici del dret a l’autodeterminació de Catalunya. En aquella data del 2017, milers de voluntàries i voluntaris, acompanyats de servidors públics municipals, van fer possible que es pogués exercir el dret a vot sobre el futur polític de Catalunya.

Malgrat la repressió i la brutal actuació policial, les catalanes i catalans vàrem poder expressar en una urna, que és on s’han de decidir els conflictes polítics, quin era el futur polític que volíem per al nostre país. Una jornada històrica que quedarà gravada per sempre en les retines, els carrers i les places dels pobles i ciutats de Catalunya.

També des de llavors, alcaldes i alcaldesses han patit la repressió i la injustícia per haver promogut, facilitat i fet possible la votació pacífica a les urnes. O el què és el mateix, per haver exercit la seva tasca com a servidors públics.

El municipalisme català sempre ha estat, està i estarà al costat de la gent, de les seves preocupacions, anhels, drets i llibertats, tant individuals com col·lectius, i donant suport als alcaldes i alcaldesses com a màxims representants dels seus pobles, i garants de la democràcia i la llibertat.

L’1 d’octubre, com tots els dies de l’any vàrem ser a peu de carrer, als carrers i a les places, acompanyant la voluntat de les nostres veïnes i veïns, garantint la democràcia i fent possible la lliure expressió cívica i pacífica de la gent en forma d’urnes i paperetes.

Aquest és precisament l’esperit de l’1 d’octubre: el de la gent que ho va fer possible, la gent que hi va participar, i la gent que en va patir la repressió.

Els Ajuntaments sempre seran les cases de la vila dels pobles i ciutats, i sempre estaran a disposició de la gent, perquè aquesta proximitat i voluntat de servei és el sentit d’allò públic, d’allò que és de totes i tots.

Quatre anys després seguim reclamant democràcia, llibertat, el retorn dels exiliats i les exiliades, la fi de la repressió i dels encausaments per l’1 d’octubre, i refermem el nostre compromís amb el diàleg i el dret a l’autodeterminació efectiva per al poble de Catalunya.

En definitiva, el significat més intrínsec de la democràcia, que la presa de decisions resideix en la ciutadania a través de mecanismes de participació directa.

I ho reclamarem tants cops, tants anys, i tants 1 d’octubre com faci falta, perquè les idees, la democràcia i la llibertat no poden caducar o esborrar-se mai.

Visca Catalunya!