divendres, 9 d’abril del 2010

Un nou volum de la col·lecció La Galvana

Properament i a les portes de la Festa de Sant Jordi, apareixerà el recull de fotografia antiga PERXES I ASGORFES. Aquesta publicació, que s’inclou en la col·lecció “La Galvana”, ha estat redactada per Biel Pubill i Soler i Josep M. Raduà i Serra, i en aquesta ocasió, s’han aplegat imatges de racons i panoràmiques de la població d’Ascó. Per tant, s’hi poden trobar fotografies curioses de carrers i places, vistes generals de la població i del terme però també instantànies d’esdeveniments històrics o festius que han marcat el dia a dia d’aquest poble de la Ribera d’Ebre.

El títol ens evoca les asgorfes de les cases d’Ascó, les quals ens ofereixen magnífiques vistes del nostre poble. Així, en aquesta pretensió de contemplar l’Ascó de postal hem triat els millors miradors per contemplar l’Ebre que es passeja a recer de les cases del poble, el castell que senyoreja des de dalt del turó, l’entramat de places i placetes, carrers i corralasses que configura una fesomia particular, i la gent que els habita, que ha anat escrivint la història, que li ha donat sentit. La gent trafegant per casa, pel tros o a la vora del riu, però també compartint l’alegria de la festa i del joc o la il·lusió per les celebracions col·lectives.

D’altra banda, els perxes –que és com a Ascó anomenem els porxos- s’han convertit en una referència del patrimoni arquitectònic de la Vila Closa del poble i n’han esdevingut un tret d’identitat (com per exemple els perxes de Pere Sans, del carrer de Santo Domingo, de Cal Cavaller o les Portetes, entre d’altres)

Aquest volum que tanca el cicle iniciat fa deu anys vol novament fer memòria. Al llarg d’aquest temps hem arribat a aplegar més de mil fotografies i hem reescrit passatges de la nostra història recopilant informació oral i escrita. Els reculls han intentat regirar el lector perquè pugui omplir els buits de la seva memòria i ampliar l’argument de la seva història.

Per fer-ho possible, cal esmentar la participació d’una trentena de persones que han cedit les imatges, recollint-se’n unes tres-centes, i que han permès tirar endavant la publicació. Se n’han seleccionat més de setanta, donant prioritat com sempre, a l’antiguitat, qualitat de la imatge i, optant per reproduir aquelles fotografies on descobrim elements significatius i identificatius del nostre poble. En aquesta ocasió cal destacar que els autors també han cercat imatges a la Biblioteca de Catalunya (Fons Salvany) i a l’arxiu de fotografia de la Biblioteca Nacional Española.

La presentació del llibre anirà a càrrec de la mestra i escriptora de Flix Laura Mur i Cervelló. Això serà el dijous 15 d’abril a les 19’30 hores a la Sala d’Actes de l’Ajuntament.