dilluns, 18 de juny del 2012

La nevada del cucut

La nevada del cucut és la cinquena novel·la de la periodista de Catalunya Ràdio Blanca Busquets. Una obra que en general va tenir una bona acollida entre la crítica i els lectors i que va ser distingida amb el Premi Llibreter 2011.
Considero encertades les valoracions positives que havia escoltat perquè és una novel·la que pot enganxar-te fàcilment, que presenta uns personatges atractius i una línia
argumental ben treballada.
La història ens trasllada a un poble de la Catalunya de nom Carena, perdut entre les muntanyes. A La nevada del cucut s'entrellacen dues històries: la d'una dona que va viure fa cent anys, la Tònia, que tenia la dèria d'escriure i explicar les seves vivències, anotar les confidències que no podia explicar a ningú més. També la d'una altra dona, d'avui en dia, la Lali, que comparteix la seva dèria per escriure i per l'art. Com anirem coneixent al llarg de la trama comparteixen molt més que aficions. Totes dues es refugien en l'escriptura, totes dues tenen un amor secret, totes dues són o se senten diferents a la resta, totes dues comparteixen arrels familiars.
Tota l'obra condensa l'ambient que es respira en un poble petit com Carena, com els seus habitants carreguen amb les històries familiars, sovint malgrat el pas del temps i de les generacions.