diumenge, 8 de novembre del 2015

Pas de l'Ase, per Carmel Biarnés

Carmel Biarnés va fer tres col·laboracions amb la revista de l'escola d'Ascó Nova Gent entre 1989 i 1992. Va aprofitar aquests espais per transmetre els seus coneixements sobre la història, la tradició i la gent d'Ascó i de la Ribera d'Ebre. En la seva primera col·laboració va proposar un fragment d'Històries i llegendes de la Comanda d’Ascó, text que no es va arribar a publicar i que va presentar al concurs literari d'Ascó de l'any 1989.

***


CONEIXEM LA NOSTRA CONTRADA AMB CARMEL BIARNÉS
Nota: és un treball històric, geogràfic i mitològic indispensable pel coneixement de l’indret on hem nat; caldria però, que els escolars agrupessin els noms propis en els apartats corresponents i busquessin als diccionaris els noms mitològics esmentats així com fer-ne una excursió al meravellós lloc per un coneixement més profund de la nostra geografia.


PAS DE L’ASE.- Al bell mig dels quatre quilòmetres que té la gorja oberta a la serradala Prelitoral, es troba el Pas de l’Ase (ase = sentinella en àrab).
El camí reial d’Ascó a Móra passa per aquesta roca inclinada, rellisquenta; per defugir el perill d’una segura caiguda al riu, construïren uns murs en ziga-zaga. Ningú no sap la data d’aquesta construcció que es perd en l’antigor. Seria de molt abans que Hannibal passés l’Ebre, car va fer-ho per aquí.
Lloc enigmàtic, misteriós.
Als seus peus bat el riu cabalós i l’aigua fa un gran remolí on el corrent del riu canvia de direcció, volta i volta, però l’aigua del centre és morta. Ningú no ha pogut esbrinar mai la profunditat del riu en aquest indret, dit la Caldera, que per uns és un ull de mar i per d’altres l’entrada a l’infern.

CARMEL BIARNÉS
NOVA GENT INFORMATIU, n. 8, novembre de 1989
Col·legi Públic d’Ascó