dimecres, 28 de setembre del 2016

Referèndum o referèndum


De la primera jornada del debat de la qüestió de confiança plantejada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el titular que n'ha sortit és 'Referèndum o referèndum'. Un any i un dia després d'aquell 27S que va configurar una majoria independentista al Parlament, s'ha posat fil a l'agulla en el que han de ser els propers mesos en el procés cap a la independència. Com la immensa majoria de sobiranistes creu, allò que va començar a les urnes, ha d'acabar a les urnes. 
Si alguna eina pot mesurar d'una manera clara i diàfana aquesta decisió és un referèndum vinculant. I això, no ho oblidem, és el que defensa el 60% del Parlament actual i entre un 75 i un 80% de la societat, si ens atenim a diferents estudis d'opinió realitzats.
El President Puigdemont ha transmès al Parlament que el proper mes de juliol Catalunya estarà preparada per la desconnexió si així ho ratifiquem els ciutadans. Com? O bé amb un referèndum pactat amb l'Estat, que seria el desitjable, o bé amb un referèndum pactat amb el Parlament. En qualsevol cas, avui s'ha posat de manifest el compromís del govern de culminar el procés i donar l'última paraula al poble de Catalunya.