dilluns, 16 de juliol del 2018

La Novena de la Mare de Déu del Carme

Abans la festa de la Mare de Déu del Carme era una de les dates assenyalades del calendari asconenc, i d'aquella devoció d'abans en queda la Novena que se celebra a partir d'avui, un acte religiós que té lloc nou vespres de juliol a la Capelleta, que és com es coneix l'ermita erigida en el seu honor prop del riu.
Són nombroses les viles costaneres que realitzen processons marítimes aquest dia (Cambrils, Arenys de Mar, l'Ampolla, Sant Carles de la Ràpita, Tarragona, Palamós, Llançà...); en d'altres celebren la festa major (Calafell o Carme) i en d'altres perviu la litúrgia religiosa en forma de Novena.
Precisament, cercant informació sobre altres llocs on se celebri aquest novenari, la veritat és que n'hi ha força, com per exemple la parròquia de la  Mare de Déu del Roser de Ferreries (Tortosa), Les Borges del Camp o Tàrrega, entre d'altres. De totes maneres, a la web festes.org són tres els indrets que s'esmenta, entre els quals, Ascó:
  • Festes de la Mare de Déu del Carme a Sant Pere del Serrallo (el Tarragonès) - festes dedicades a la patrona de la gent del mar, que es celebra el 16 de juliol en aquesta Parròquia de Tarragona i que s'honora amb la Novena, el Rosari de Torxes de la Vigília, l'Eucaristia i la magna Processó Marítima. 
  • Novena a la capella de la Mare de Déu del Carme a Ascó (la Ribera d'Ebre) - amb imposició d'escapularis, ofrena de ciris i sorteig d'algun obsequi. la llegenda de l'origen de la capelleta diu que va ser construïda per un llaguter que anava a la deriva a causa de la crescuda del riu i que se salvà miraculosament. Durant aquesta novena (dies 16-24) està prohibit banyar-se al riu ja que, segons la tradició "la Mare de Deú del Carme menja carn": és quan més s'hi ofega la gent. 
  • Festes del Carme a Lleida (el Segrià) - la Mare de Déu del Carme és molt venerada a Lleida, on té una capella al carrer del Carme. Del 7 al 15 se li realitza una solemne novena cantada. La vigília 3 coets i repic de campanes per anunciar la processó pel carrers de la parròquia, que compta amb la presència dels gegants, bombos i la Mare de Déu "estirada" pels nens/nes que han fet la primera comunió. El dia 16 els lleidatans van a venerar la gran imatge al cambril. Al mati fan la "missa de les Carmes" i a la tarda la missa solemne cantada.