dijous, 25 de juliol del 2019

Espais de la Batalla de l'Ebre a Ascó

Avui es commemoren els 81 anys de l'inici de la Batalla de l'Ebre el dia de Sant Jaume de 1938. Al nostre poble hi ha espais que conserven la memòria d'aquell episodi que va deixar molt de patiment a casa nostra. D'aquests racons de memòria, n'hi ha dos que formen part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català.

BÚNQUER DELS REGUERS
Descripció: 
Situat estratègicament a peu del camí del Mas de Prades, dominant la via ferroviària i el riu Ebre. 
Búnquer de forma cúbica fet de formigó armat, que es troba parcialment excavada al terra. S'hi accedeix per la cara de ponent, i presenta una obertura a sol ixent a mode d'espitllera. Queda amagat sota una coberta vegetal. 

Notícies històriques: 
Búnquer construït durant la Guerra Civil Espanyola. Formava part d'un sistema defensiu articulat entorn les principals vies d'accés, com són el camí de Móra passant pel Pas de l'Ase i el riu Ebre. 



CAMPAMENT DEL XV COS DE L’EXÈRCIT REPUBLICÀ
Descripció: 

Al terme municipal d'Ascó, proper al municipi i a la resta d'espais històrics, des d'un turó elevat, el campament domina tota la plana del riu Ebre, amb unes vistes impressionants sobre la població. Aquest campament va arribar a tenir una extensió d'uns 3 Km, i es va convertir en un lloc clau per a la batalla de l'Ebre. Hi havia instal·lat el lloc de comandament i era d'on partien els soldats que enviaven al front. També era el lloc on es reestructuraven les unitats que havien estat massacrades. El campament estava format per barracons, refugis, cuines, serveis sanitaris i fins i tot s'hi van instal·lar unes dutxes. 

Notícies històriques: 

Aquest conjunt formava part de tota la infraestructura que l'exèrcit de l'Ebre va dissenyar i desenvolupar per poder fer front a la batalla més decisiva, on es decidia el futur de la Guerra Civil.