dissabte, 31 de desembre del 2022

La Sibil·la també canta a Ascó

Aquest divendres, en el marc de la programació de Nadal, Ascó ha acollit la representació del Cant de la Sibil·la, una tradició mil·lenària que tot i procedir del territori d’Aquitània, va arrelar als diferents territoris dels Països Catalans. A Mallorca el Cant de la Sibil·la és Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO.

Era el primer cop que es representava a Ascó i ha estat una sorpresa grata de la forma com ha arribat al públic assistent. Com ha emocionat la veu de la Sibil·la, la soprano Laia Nomen, acompanyada per Miguel Vallés (trompeta), Marc Solanas (percussió), Jesús Moreno (orgue) i Sergi Planas (violí). Aquests intèrprets van representar-ho per primera vegada a la cripta de la Sagrada Família la vigília de Nadal.

El Cant és l’anunci de la fi del món a través de la Sibil·la, figura pròpia de la mitologia clàssica, però adoptada pel cristianisme, en el marc de la incertesa que produïa a la societat l’arribada de l’any 1000.

Sergi Planas, compositor i director, ha afirmat que “vaig composar aquest Cant de la Sibil·la partint d’una melodia medieval, perquè no volia perdre l’essència original, allò que, inexplicablement, fa que una música ens transporti mil anys enrere en entrar per la nostra oïda. El text també és de l’època. Nosaltres també hem volgut acostar aquest Cant arreu, i ens fa especial goig dur-lo a les Terres de l’Ebre. És una zona on hi ha molt poques representacions de la Sibil·la, i us agraïm molt que ens hagueu encarregat que ens ocupem de representar-lo aquí”.

Des d’avui, la Sibil·la també canta a Ascó.