dimecres, 28 de desembre del 2022

Per primer cop, el Cant de la Sibil·la a Ascó

El Cant de la Sibil·la és un concert que segueix una tradició ja mil·lenària, sorgida al territori d’Aquitània poc després de l’any 900, arran de les pors mil·lenaristes. Aquesta tradició va arrelar especialment als Països Catalans, únic territori on ha persistit fins a dia d’avui. El Cant de la Sibil·la, en la seva versió mallorquina, ha estat declarat Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO.
El Cant de la Sibil·la consisteix en l’anunci cantat de la fi del món per part de la Sibil·la, figura pròpia de la mitologia clàssica, però adoptada pel cristianisme. Vol ser, en certa manera, una invitació a la reflexió sobre el nostre paper en el món.
En aquest concert podrem escoltar el Cant de la Sibil·la amb el text en català antic. A nivell musical, la melodia de la tornada prové d’un Cant de la Sibil·la medieval. Tota la resta és una creació original de Sergi Planas, però sempre seguint els cànons de la música de l’època. En total, veurem 5 músics: soprano, trompeta, orgue, percussió clàssica i violí.
Serà la primera vegada que s’interpreti el Cant de la Sibil·la a Ascó, i cal remarcar que aquesta és la versió que, per primera vegada a la història, s’haurà interpretat a la Cripta de la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona, pocs dies abans (24 de desembre, a les 23h).
Aquest esdeveniment està organitzat per l’Ajuntament d’Ascó, en col·laboració amb Produccions de Sergi Planas, i amb l’espai cedit per la Parròquia de Sant Joan Baptista d’Ascó.