diumenge, 8 de maig del 2016

Històries a l'ermita de Sant Miquel

Fons Salvany (1915)

  • Se sap que els moriscos d'Ascó anaven en processó a l'ermita de Sant Miquel cada segon diumenge de maig, probablement una activitat que van instaurar per demostrar la seva bona voluntat i l’autenticitat de la seva fe en convertir-se al cristianisme. Aquesta tradició s’ha mantingut fins ara amb la festa que se celebra el cap de setmana més pròxim al dia 8 de maig amb la processó pel voltant de l'ermita i la missa, en la qual es canten els goigs del gloriós Arcàngel Sant Miquel.
  • Algunes fonts assenyalen que l'any 1631 era lloc habitual de peregrinació en temps de sequera per demanar pluja tant pels veïns d'Ascó com pels de Flix. En aquest sentit cal dir que la patrona d'Ascó, Santa Paulina, també era una advocació a qui se suplicava pluja.
  • Arquitectònicament, l’ermita no ha tingut sempre la mateixa forma. Sembla ser que un militar va caure del seu cavall desbocat i va saltar el mur que hi havia davant de l’ermita. Com que no es va fer mal, en agraïment va manar construir el pòrtic i el cor, engrandint així l’edifici original. Estaríem parlant del segle XVII.