dilluns, 9 de maig del 2016

Ribera d'Ebre: cens electoral per al 26J

Finalment es tornaran a posar les urnes per escollir els diputats i senadors a les Corts Espanyoles, i això que només fa sis mesos des de l'última convocatòria espanyola. Els partits espanyols han estat incapaços de posar-se d'acord per configurar un govern que donés resposta a les demandes dels ciutadans del passat desembre. És innegable que la situació política que viu Catalunya és en bona part responsable d'aquesta repetició electoral, i és que els 17 diputats independentistes han acabat esdevenint una minoria de bloqueig per la incapacitat dels partits majoritaris espanyols a donar sortida a les demandes d'una bona part de l'electorat català. 
Desconeixem quina serà la radiografia electoral que en sorgeixi de les eleccions del 26 de juny, ja que pels professionals de la demoscòpia és difícil aventurar si l'electoral mantindrà el vot del desembre o si pujarà l'abstenció. 
Catalunya haurà de decidir si ofereix la victòria de nou a la coalició de Podem-Iniciativa-Colau que segueix defensant el referèndum, però que sis mesos després ja sabem que cap altre partit espanyol els compra. Pels sobiranistes aquestes no són les seves eleccions, però això no treu que no és menor la projecció que es donarà dels resultats que obtinguin les forces clarament favorables a la independència.
Si els tres mesos que va costar configurar govern a Catalunya va ser motiu de burla a les Espanyes... en el millor dels casos ells hauran necessitat almenys set mesos (fins a finals de juliol) i amb una repetició electoral entremig. 
***
El cens electoral de la Ribera d'Ebre per al 26J està format per 16.950 ciutadans, 16.418 residents a la Ribera d'Ebre i 532 residents a l'estranger. Respecte l'últim procés electoral del 20D, a la Ribera d'Ebre hi ha 100 votants menys.