dimecres, 10 de gener del 2024

Es presenta una extensa obra sobre el sant asconenc Pere Màrtir Sans Jordà

Aquest dissabte es presentarà la publicació Fray Pedro Mártir Sans Jordà, O.P, que porta per subtítol Las misiones dominicas en China, fruit del treball de gairebé vint anys de l’historiador i autor local Josep Serrano Daura. La publicació amplia els treballs que ja hi havia fins ara sobre la figura del Sant Pere Màrtir ja que s’inclouen noves fonts documentals.

El llibre es presenta en tres volums i va una aproximació acurada a la biografia del bisbe dominic Sant Pere Màrtir (Ascó 1680 – Fuzhou 1747), el qual va dedicar la seva vida i la seva activitat evangèlica a les missions catòliques a la Xina. El llibre es troba estructurat en 9 capítols que s’estenen des del seu naixement a Ascó passant per les diferents vicissituds vitals que el van acabar conduint a les missions de Xina on va ser bisbe i va morir màrtir, així com els processos de beatificació (1893) i de canonització (2000).

Aquesta obra neix d’una proposta que el religiós asconenc Tomàs Biarnés Biarnés li va fer a Serrano Daura el 2004, i que ha servit per plasmar la vida d’aquest sant no només des d’una perspectiva merament biogràfica, sinó que a partir de la seva transcendència a la història de l’Església a la Xina, també ha permès conèixer l’evolució de la missió dels dominics fins a dia d’avui i sobretot, el protagonisme i la presència de Fra Sans en la memòria.

L’Ajuntament d’Ascó s’ha encarregat de l’edició del treball ja que segons Josep Maria Raduà, regidor de Cultura, “ha estat una oportunitat per confegir un estudi extens i ben treballat, amb molta documentació i nova informació, sobre la figura d’un d’aquells asconencs universals per la seva trajectòria, en aquest cas, en el món de la religió i de les missions”.

La presentació tindrà lloc aquest dissabte, 13 de gener, a les 17.30 hores, a la Sala d’Actes de l’Ajuntament d’Ascó, i a més, de la intervenció de l’autor, es comptarà amb una taula rodona per aprofundir en la figura del Sant i de l’orde dels dominics a la qual pertanyia. Per això hi ha previst que hi prenguin part el doctor Marc Escolà, protonotari de la Universitat Europea, d'Andorra; el doctor Josep Maria Sans Travé, de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona; del frare Alejandro López, provincial dels Dominics a Espanya; i del doctor Xavier Baró, de la Universitat Internacional de Catalunya.