divendres, 14 d’abril del 2017

El Calvari d'Ascó

En aquestes jornades de Setmana Santa un dels escenaris dels actes litúrgics és el Calvari, situat al sud del poble, i on s'hi celebren els Via Crucis al Calvari del Diumenge de Rams a la tarda i del Divendres Sant al matí.

El Calvari està inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, del qual se'n dóna la següent informació al lloc web del Mapa del Patrimoni de Catalunya:

Descripció
Situada al cim d'una muntanya situada al sud del nucli, coneguda com a "Monte Santo". El camí que hi puja té un Via Crucis format amb creus metàl·liques numerades, la darrera amb XIV. Petita ermita d'una sola nau de planta rectangular i absis no marcat en planta. S'hi accedeix per un portal d'arc de mig punt motllurat, amb una orla decorativa a la clau que incorpora la inscripció "Ramon Jorda Casó me fesit año 1807". Sobre d'aquest hi ha un òcul i una finestra cega d'arc de mig punt. Corona l'edifici un campanar d'espadanya ceràmic d'un sol ull.

Notícies històriques
Segons la tradició, aquesta ermita va ser construïda per un matrimoni que va negar-se al Dret de Cuixa, i des d'ençà que els hi diuen de Casa "Casó i s'hacabó".

© Generalitat de Catalunya, Jordi Contijoch