diumenge, 2 d’abril del 2017

Vil·la-Museu Pau Casals


Des de fa més de quaranta anys, el Passeig Marítim de Sant Salvador, al Vendrell, acull el Museu Pau Casals en la que va ser la vil·la d'estitueig d'aquest català universal (1876-1973). Visitar-lo és endinsar-te en la fecunda vida d'aquest vendrellenc que va destacar especialment en el món de la música, però que a la vegada va esdevenir un ambaixador de la Pau arreu del món.
Recorrent les estances de la casa, vas fent un recorregut per la vida d'aquest geni del violoncel. Així se'ns mostra una rèplica de la "carbasseta", que va ser el primer violoncel que el pare de Pau Casals, el també músic Carles Casals, li va construir quan era petit. 
Veiem instruments que van pertànyer al compositor, partitures, cartes que es van adreçar amb altres personalitats de l'època com per exemple Albert Eisntein, així com records i fotografies familiars. L'art també hi juga un paper important -cal recordar que abans d'exiliar-se va anar adquirint obra d'artites catalans com Josep Amat, Ramon Casas o Joaquim Mir confegint una important col·lecció d'art.
Potser ens sorprèn trobar una pedra de la finestra de l'habitació de Beethoven.
La visita es va acompanyant amb documents audiovisuals que van contextualitzant la vida de Pau Casals, fins arribar potser al moment més emotiu com és la sala en què es projecta el discurs que va fer a l'ONU l'any 1971 en recollir la Medalla de la Pau. Tot i haver-lo escoltat tantes vegades, encara fa posar la pell de gallina.