diumenge, 16 d’abril del 2017

Les músiques de l'Angelet

Processó de l'Angelet, 2017
L'ambient que es genera a la plaça d'Ascó en el moment que es representa la processó de l'Angelet és certament d'un silenci emocionant, i d'un respecte cap a les figures protagonistes: l'angelet, les Maries, i els portants de la Mare de Déu.
Ara bé, aquest silenci de la gent també es deu al recolliment per escoltar les peces que s'interpreten durant el transcurs de la processó i que bona part d'elles han estat composades pel músic d'Ascó Miquel Salvadó Jornet, qui durant una bona colla d'anys també en va ser intèrpret.

Recullo un fragment de la fitxa del catàleg de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre i que dóna notícia de la música de la processó de l'Angelet:

En el mateix punt d'inici de la processó de l'angelet, es troben els músics, que interpreten en directe unes peces musicals tradicionals que van ser compostes especialment per a la processó de l'Angelet per Miquel Salvadó Jornet, un compositor asconenc. Aquestes són:
Pregària núm. 1
Largo en do major
Pregària núm. 2
Vals de l’Angelet
En els darrers anys també es van introduir altres composicions, l'Ave Maria, la de Franz Schubert de 1825 i l'Ave Maria que va compondre Charles Gounod el 1859 prenent com a base el Preludi BWV 856 de Johann Sebastian Bach. També s'interpreta l'Adagio d'Albinoni, composta per Remo Giazotto als anys quaranta del segle XX. Actualment, totes les peces són interpretades per Miquel Salvadó Llop, fill del compositor, a més d'algun altre músic, i s'interpreten principalment amb violí i guitarra.
La música que acompanya la representació des de ben antic, però durant els anys setanta del segle XX s’introdueix la primera de les composicions del músic asconenc Miquel Salvadó Jornet, el Vals de l’Angelet. Durant aquella dècada, també va compondre la Pregària núm. 1 Pregària núm. 2 i, cap a mitjans de la dècada de 1980, la darrera peça, el Largo en do major. Miquel Salvadó, abans de compondre aquestes peces que donen a l’escena un caràcter solemne i emotiu, ja interpretava des de ben jove, juntament amb altres músics de la població, algunes peces de música sacra, durant la processó de l’Angelet. Des de l’any 1987 fins al 1996, any de la seva mort, va interpretar les seves composicions pròpies juntament amb el seu fill. Aquest, Miquel Salvadó Llop, interpreta actualment les peces musicals del seu pare.

Font: 
fitxa de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre, a  partir de la informació facilitada pel músic d'Ascó Miquel Salvadó Llop.