dilluns, 1 de maig del 2017

Barcelona desconeguda, de Daniel Venteo

Barcelona ha generat en les darreres dècades unes imatges que han anat més enllà de la realitat catalana i que en alguns casos han esdevingut icones universals com la Sagrada Família, l'skyline marítim, el Camp Nou, Montjuïc, la torre Agbar, el park Güell... És la Barcelona postolímpica, del segle XXI, amb una projecció turística indubtable. Però no sempre ha estat així...
El llibre que ressenyo, que porta per títol Barcelona desconeguda, és un recull d'imatges compilat per Daniel Venteo. Què hi podem trobar? Doncs precisament aquella Barcelona del primer segle de la fotografia -des del primer daguerrotip de l'any 1839 fins a la guerra civil-. Es tracta d'un recull d'imatges que mostra una Barcelona que ja no hi és -la vida quotidiana que es reflexa forma part del passat- o bé com es començava a desenvolupar l'Eixample, com el modernisme es feia amo i senyor del passeig de Gràcia, o bé esdeveniments que van suposar una fita per la ciutat com les exposicions universals de 1888 i de 1929.
Són gairebé 200 pàgines amb les seves corresponents fotografies, acompanyades per un breu peu de foto que facilita la informació necessària per indicar-te l'indret retratat així com una mica de context d'època i ambient.
Hi redescobrim una altra Barcelona, que sense cap mena de dubte, també explica la Barcelona actual.
Aquest àlbum de fotos ha estat un regal dels amics Ana i Paco.