dimarts, 4 de setembre del 2018

'Flix al segle XVII'

Fa uns mesos Jaume Masip i Pere Muñoz van obsequiar-nos amb una publicació històrica del seu poble sota el títol Flix al segle XVII. Com el seu nom indica, el volum, que és el tercer de la col·lecció Lo Pedrís, de l'Associació La Cana de Flix, és una aproximació a aquell període històric que va estar marcat especialment per la Guerra dels Segadors de mitjans de segle i de la Guerra de Successió, ja en els primers compassos del segle XVIII.
No podem passar per alt que a més de la significació històrica de qualsevol indret, sigui quin sigui, en el cas del Flix del segle XVII s'hi afegeix el fet que aleshores tenia una importància geoestratègica, per la seva situació sobre l'Ebre amb la presència del castell en un període convuls pels conflictes existents.
El llibre està presentat amb dos parts diferenciades: 
  • la primera, amb el títol 'De la Guerra dels Segadors a la Guerra de Successió'. Pere Muñoz fa un repàs històric del segle que s'inicia amb l'expulsió dels moriscos, i conté capítols com el bandolerisme, o la dependència de les poblacions de Flix i la Palma d'Ebre respecte Barcelona, fins a fer un detallat estudi de la Guerra dels Segadors, causes i conseqüències, escenari bèl·lic a Flix i l'entorn amb els diferents setges al castell, per acabar amb la Guerra de Successió.
  • la segona porta per títol 'Castells, muralles i fortificacions' essent l'autor Jaume Masip. Com podem imaginar, se centra en el paper del castell vell de Flix com a important fortificació amb abundància d'imatges gràfiques de l'època en base de dibuixos; però també del propi poble com són els baluards, els carrers o les portes d'entrada a la vila. A destacar d'entre els personatges que apareixen el senyor de Beaulieu, un mariscal de camp que va disposar d'un taller de gravats de vistes de setges i batalles; o per exemple els atles del marquès d'Heliche. En tots dos casos han arribat als nostres dies imatges de Flix i el castell de l'època.
A destacar els apèndixs del llibre que inclouen una relació de veïns de Flix al capbreu de 1624, i una altra relació datada un segle després, el 1714. També hi podem trobar una cronologia exhaustiva del període 1600-1717.
Des d'aquí felicitar els autors, i com no, el poble de Flix, que veu així ampliada la nòmina de publicacions que permeten conèixer millor els nostres pobles, la nostra gent i la nostra història.