diumenge, 2 de setembre del 2018

'La força d'un destí' de Martí Gironell

L'últim Premi Ramon Llull va recaure en l'obra La força d'un destí, de Martí Gironell, un periodista que ja té un important bagatge literari amb força èxits editorials.
L'obra acaba esdevenint una biografia de Ceferino Carrión (1928-1996) que per circumstàncies de la vida va acabar adoptant una nova identitat, Jean Leon. La seva és una trajectòria atzarosa des de que amb 21 anys va fugir de l'Espanya franquista per acabar arribant no sense dificultats als Estats Units. 
Havia nascut a Santander però arran d'un incendi de l'habitatge on vivien, amb la seva família acaben recalant a Barcelona. Són els anys quaranta. Perd el seu pare i el seu germà en un estrany accident quan estaven treballant en un vaixell mercant, fet que marcarà el seu destí.
Però què té d'especial aquest personatge? Doncs Jean Leon aconsegueix gràcies a cops de sort trobar-se a prop de personatges com James Dean (amb qui projecta un restaurant, La Scala). Però són altres els personatges populars amb qui manté contacte i fins i tot amistat, com Paul Newman, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Warren Beatty, els germans Kennedy, Ronald Reagan, Frank Sinatra... El seu restaurant a Hollywood serà un referent per l'star system del moment pel tracte i el servei que els ofereix així com per ser un espai de confidencialitat. 
No en té prou i a partir dels anys seixanta torna a Catalunya, i endega el projecte de plantar vinya al Penedès i elaborar el seu propi vi, que encara es produeix a dia d'avui amb el nom de Jean Leon. Només com a curiositat dir que aquest vi és el que es va servir en la festa que es va organitzar en la presa de possessió de Ronald Reagan com a presidents dels EUA (1981).
Es tracta d'un llibre ben escrit, que és una biografia, però sense semblar-ho, ja que té ritme de novel·la i et dona a conèixer una figura que probablement per molts de nosaltres ens havia passat desapercebuda. Un home fet a si mateix que surt de Catalunya i que no sé si es pot dir que va assolir el somni de vida americà, però almenys segur que va fer realitat els seus somnis.