dimarts, 11 de setembre del 2018

Què és la llibertat?


L'acte institucional per commemorar la Diada Nacional de Catalunya va tenir un record molt especial pels nou presos polítics que es veuen privats de llibertat d'una manera injusta per haver tirat endavant un referèndum d'autodeterminació. Vam poder sentir les seves paraules a través de la veu de Sílvia Bel i Lluís Soler tot responent la pregunta Què és la llibertat? Abans però, el net de Pompeu Fabra, Pompeu Rahola Fabra, va llegir la definició de la paraula llibertat.

Pompeu Rahola Fabra
LLIBERTAT: Estat o condició de qui és lliure, de qui no està subjecte a un poder estrany, a una autoritat arbitrària, de qui no està constret per una obligació, un deure, una disciplina, una condició onerosa, etc. 
Especialment estat dels ciutadans els drets i els privilegis dels quals estan protegits per una comunitat civil organitzada (llibertat civil), dels ciutadans que participen de la vida pública exercint un control sobre llur govern (llibertat política) i dels ciutadans que són lliures en tot allò que la llei no prohibeix (llibertat individual)
Diccionari General de la Llengua Catalana, Pompeu Fabra

CARME FORCADELL
La llibertat és un bocí de mar, un retall de cel, veure com cau la tarda, contemplar les estrelles. Un somriure, una carícia, estimar. Triar amb qui vols estar, amb qui vols compartir els teus dies, la vida. Llibertat és allò que ens humanitza, és voluntat. La llibertat que compartim amb els altres ens socialitza, ens fa avançar, és la força transformadora de la societat.

JORDI CUIXART
Què és la llibertat? Una manta i un petó. La llibertat és aprendre a arriscar-se i a vèncer la por. La llibertat és decidir a ser feliç davant de qualsevol situació. La llibertat és saber que passi el que passi sempre ens quedarà una cançó.

JOSEP RULL
Hi ha llibertat externa (poder moure’s, opinar públicament, votar els teus representants i exigir-los...) que et poden arrabassar o condicionar fortament. I hi ha llibertat interna (pensar, ser digne d’un mateix, aspirar, tenir esperança...). Aquesta és insubornable si t’hi proposes. Cal lluitar infatigablement per la primera des de la solidesa de la segona.

ORIOL JUNQUERAS
Poder pensar, parlar, abraçar i estimar sense que ningú construeixi murs al teu voltant, murs contra les idees, les paraules, les abraçades i l’amor. La llibertat, doncs, és abraçar la teva dona, jugar amb els teus fills, i treballar honradament pel teu país i pel món sencer.

JORDI SÀNCHEZ
La llibertat no exigeix per ser viscuda palaus ni grans avingudes. No hi ha presó, carceller, forrellat ni jutge que pugui privar-nos de ser com som, de pensar com pensem i d’estimar la gent que estimem. Ser, pensar i estimar són les expressions més profundes de la llibertat.

JORDI TURULL
La llibertat és poder decidir què fas, què penses, què dius, on vas, a qui estimes. La llibertat física és pot prohibir i empresonar, la de la ment i l’ànima, mai! Com avui que el meu cos és a la presó però el meu cor i el meu compromís és ara i aquí amb vosaltres i per vosaltres.

DOLORS BASSA
La llibertat per mi seria veure la sortida del sol com intento fer cada dia a les set del matí darrere les alberes de l’Alt Empordà sense tenir els sis barrots de ferro de la finestra a primera línia. Escoltar, veure i palpar els sorolls i crits de reivindicació de llibertats col·legiades, amb les persones que cada dimarts al vespre venen aquí, davant de la presó, i compartir amb totes el sopar a la fresca.

RAÜL ROMEVA
La llibertat és mirada llarga, cap alt, verb serè, mà estesa, fermesa i serenor.

JOAQUIM FORN
Llibertat és sentir-vos a l’altra banda dels murs de la presó i saber que no estem sols.