dimecres, 5 de setembre del 2007

En català al Parlament Europeu



Per Internet circula una carta adreçada al president del Parlament Europeu per demanar que es pugui emprar el català en l'hemicicle europeu. L'adjunto per aquells qui vulguin utilitzar-la per fer realitat el més aviat possible aquesta reclamació catalana i que ajudi a contribuir al ple reconeixement de la nostra llengua.

Sr. Hans-Gert Poettering
President Parlament Europeu
hans-gert.poettering@europarl.europa.eu

Benvolgut senyor,

M’adreço a vostè en llengua catalana, fent ús d’una decisió del Parlament, vigent des de l’u de gener d’enguany, que permet a tots els ciutadans que ho vulguin d’adreçar-se a aquesta cambra i ser atesos en aquesta llengua. Va ser una decisió que va complaure molt a la societat catalana i que aplaudeixo amb entusiasme.

Si li envio aquesta carta és per dir-li, però, que considero de la major importància que el Parlament Europeu permeti que la llengua catalana pugui ser utilitzada també per part dels diputats catalans, tant en el plenari, com en les comissions. Creiem que el respecte a la diversitat cultural apuntada en tota la doctrina comunitària, i reafirmada en el Tractat Constitucional avui en debat, ens empara en aquesta demanda, plantejada oficialment –d’altra banda– pel govern espanyol. Com a catalans, tenim dret a poder intervenir en la nostra llengua, oficial en el nostre territori, igual que com el parlant de qualsevol altra llengua ho pot fer amb la seva. El fet que el català no sigui la llengua de tot un estat, sinó només d’una seva part, no ha de disminuir els nostres drets.

En qualsevol cas, com que segur que serà sensible a aquests arguments i, amb la col·laboració de tots els grups parlamentaris farà un esforç per trobar solució a aquesta demanda, li ho agraeixo ben sincerament.

Cordialment,